Rehabilitacja w Zakładzie Aktywności Zawodowej

Rehabilitacja usprawniająca, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy Polityki Społecznej w sprawie Zakładów Aktywności Zawodowej z dnia 21.01.2000 roku par.11, odbywa się po godzinach pracy na terenie zakładu pracy. Nasz zakład posiada odpowiednio przygotowane i wyposażone pomieszczenia gdzie odbywa się rehabilitacja osób niepełnosprawnych z zakresu: kinezyterapii, fizykoterapii oraz hydroterapii.

Dzięki kompleksowej ofercie działań jesteśmy w stanie pomóc osobom niepełnosprawnym ze schorzeniami: ortopedycznymi, neurologicznymi, onkologicznymi, zespołami przeciążeniowymi, wadami postawy, urazami o różnorakiej etiologii, zaburzeniami nietrzymania moczu, zaburzeniami w przebiegu obrzęków, dysfunkcjami reumatologicznymi, zespołami bólowymi kręgosłupa oraz udzielić pomocy w rzadkich chorobach genetycznych.

Posiadamy salę kinezyterapii wyposażoną w:

•  atlas do ćwiczeń z oporem,
•  2 bieżnie elektryczne
•  2 rotory kończyn dolnych
•  ergometr,
•  steper oraz orbitrek
•  uniwersalny gabinet usprawniania leczniczego wraz z pełnym osprzętem podwieszek i systemów bloczkowych,
•  stół rehabilitacyjny z elektrycznym systemem regulacji,
•  materace do ćwiczeń,
•  piłki, wałki, ciężarki, taśmy, przyrządy do ćwiczeń dłoni.

Dysponujemy również pokaźnym wachlarzem aparatów do zabiegów z zakresu fizykoterapii:

• laser,
• ultradźwięki,
• mechaniczny masaż limfatyczny na kończyny górne i dolne,
• masaż wirowy na kończyny
dolne oraz górne,
• pole magnetyczne,
• zabiegi z zakresu elektroterapii
(tens, jonoforeza, galwanizacja, elektrostymulacja, interferencja, diadynamik, galwanizacja),
• lampa sollux,
• leczenie ciepłem oraz zimnem przy pomocy urządzenia typu Termopres.

Staramy się również zachęcać osoby niepełnosprawne do aktywności fizycznej i w tym celu organizujemy zajęcia sportowe, które odbywają się pięć razy w tygodniu po godzinach pracy naszych pracowników.

W poniedziałki i w piątki organizujemy zajęcia na kręgielni. We wtorki osoby niepełnosprawne biorą udział w zajęciach z tenisa ziemnego, które prowadzone są pod okiem wykwalifikowanego instruktora.

W środy prowadzimy zajęcia na basenie „Aquarius” w Zabrzu. W czwartek organizujemy zajęcia fitness.

Wszystkie zajęcia staramy się dostosowywać do różnych niepełnosprawności, aby każda osoba zatrudniona w ZAZ Zabrze znalazła coś odpowiedniego dla siebie.

Sala kinezyterapii – atlas
Sala kinezyterapii