Mieszkania dla pracowników

Wystrojone mieszkanieOrganizowanie i prowadzenie mieszkań chronionych

W czerwcu 2018r. zrealizowaliśmy projekt dot. doposażenia mieszkań chronionych-treningowych dla naszych niepełnosprawnych pracowników.

Urząd Miejski w Zabrzu, Wydział Zarządzania Nieruchomościami, przyznał dla osób niepełnosprawnych zatrudnionych w Zakładzie Aktywności Zawodowej Fundacji „Nadzieja-Dzieci” cztery mieszkania treningowo-chronione, znajdujące się w budynku przy ul. Hagera 4. Mieszkania zostały wykończone z Zakładowego Funduszu Aktywności Zawodowej i przydzielone przez Zespół Programowy Zakładu.

Wsparcie świadczone w mieszkaniach chronionych obejmuje osoby niepełnosprawne, które żyją w złych warunkach mieszkaniowych, narażone są na konflikty w miejscu swojego zamieszkania, utraciły oparcie w domu rodzinnym lub oparcie to jest nieprawidłowe i niewystarczające, potrzebują wsparcia w radzeniu sobie z dniem codziennym, chcą uczyć się samodzielności i zaradności życiowej, by móc w przyszłości funkcjonować w środowisku naturalnym, chcą spróbować samodzielnego życia.

Celem programu jest osiągnięcie samodzielności życiowej, rozwijanie kompetencji społecznych oraz budowanie relacji z innymi ludźmi w środowisku lokalnym poprzez:

• dbałość o czystość i higienę osobistą,
  • prowadzenie gospodarstwa domowego (zakupy, przygotowanie posiłków, sprzątanie i inne),
  • gospodarowanie budżetem domowym,
  • nabywanie umiejętności społecznych (ABC dobrego zachowania i współżycia z innymi),
  • efektywne zagospodarowanie i spędzanie czasu wolnego (uczestnictwo w imprezach kulturalno – rozrywkowych, kino, kawiarnia, restauracja, wyjazdy rekreacyjne i turystyczne, utrzymywanie kontaktów rodzinnych i towarzyskich, rozwijanie własnych zainteresowań),
  • korzystanie z instytucji użyteczności publicznej i transportu publicznego,
  • dodatkowo mieszkania objęte są wsparciem asystentów.

Efekty:

• przygotowanie do samodzielnego funkcjonowania w środowisku,
  • nabycie umiejętności samoobsługowych,
  • życie w społeczeństwie,
  • uczestnictwo w różnych formach życia społecznego,
  • zdobycie niezależności życiowej w zakresie zaspokajania potrzeb życiowych,
  • nabycie umiejętności przestrzegania ogólnie przyjętych norm współżycia społecznego.

Mieszkanie 1

Mieszkanie-102